πλούσια αποτελέσματα στο serp του google κατά την αναζήτηση για «σεμινάρια μετάφρασης εξ αποστάσεως"

Τι είναι οι προθέσεις και πως λειτουργούν

Τα λεξικά ορίζουν την πρόθεση ως τη λέξη που καθορίζει – και συνήθως προηγείται – ένα ουσιαστικό ή μία αντωνυμία και εκφράζει τη σχέση του τελευταίου με μια άλλη λέξη ή όρο της πρότασης. Η ίδια η ετυμολογία της λέξης αποκαλύπτει τον ρόλο της: προ (=μπροστά) + τίθημι (=βάζω)
Στις φράσεις «το κουτί είναι πάνω στο τραπέζι», «αυτοί έφυγαν μετά την ταινία», «έτρεξαν προς την έξοδο», οι λέξεις πάνω, μετά και προς είναι προθέσεις και μάλιστα σχετικά απλές για τον μέσο ομιλητή.

Φαντάσου, όμως, έναν Έλληνα φυσικό ομιλητή να μεταφράζει από τα ελληνικά προς τα αγγλικά – ιδίως εκφράσεις με προθέσεις που δεν συμπίπτουν στις δύο γλώσσες.

Το πως θα μεταφραστεί στα αγγλικά η έκφραση «σε περιμένω στο θέατρο» έχει να κάνει με το αν περιμένεις έξω από το θέατρο (at the theatre) ή μέσα στο θέατρο (in the theatre).

πλούσια αποτελέσματα στο serp του google κατά την αναζήτηση για «ασκήσεις μετάφρασης»Σωστή χρήση των προθέσεων στη μετάφραση – Translation Training Hub by metaphrasis

 

Οι ελληνικές προθέσεις όπως και οι αγγλικές, ορίζουν τις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών αντικειμένων μέσα σε μια πρόταση, δηλώνοντας χρόνο, θέση και κίνηση. Καθώς δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση μεταξύ των δύο αυτών γλωσσών, οι επιλογές είναι μάλλον περιορισμένες.

Ο Έλληνας (και κυρίως ο άπειρος) μεταφραστής που μεταφράζει προς τα αγγλικά μπορεί εύκολα να χάσει τις αποχρώσες διαφορές στο νόημα χρησιμοποιώντας λάθος πρόθεση. π.χ.:

1. That’s fine by me (= δεν έχω αντίρρηση γι’ αυτό)
2. That’s fine with me (= συμφωνώ με αυτό)
3. That’s fine for me (= με βολεύει αυτό)
4. That sounds fine to me (= μου αρέσει αυτό σαν ιδέα)

Κάτι επίσης σημαντικό που θα πρέπει να προσέξει κανείς όταν μεταφράζει προς τα αγγλικά (κυρίως αν δεν είναι φυσικός ομιλητής) είναι τα ρήματα που ακολουθούνται από συγκεκριμένη πρόθεση καθώς και τα φραστικά ρήματα. Στις περιπτώσεις αυτές όχι μόνο η λάθος πρόθεση αλλά ακόμη και η λάθος θέση της σωστής πρόθεσης μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα. Άλλωστε, “This is the sort of English up with which I will not put”, όπως είπε και ο Τσόρτσιλ!

πλούσια αποτελέσματα στο serp του google κατά την αναζήτηση για «εξαποστάσεως σχολή μετάφρασης»Ασκήσεις γλώσσας στα μαθήματα μετάφραση – Translation Training Hub by metaphrasis


Translation Training Hub by metaphrasis:

γίνε ο επαγγελματίας που σου αξίζει με το πρόγραμμα που σου ταιριάζει


Translation Training Hub by metaphrasis: Μάθε τα επαγγελματικά μυστικά της μετάφρασης με το ολοκληρωμένο, το στοχευμένο, ή το απόλυτα εξατομικευμένο πρόγραμμα μετάφρασης Building Blocks. Οι σπουδαστές μας που το επέλεξαν έγιναν επαγγελματίες μεταφραστές με διεθνή αναγνώριση και συνεργασίες αποκτώντας τον επαγγελματικό τίτλο μετάφρασης Diploma in Translation. Δες τι λένε οι σπουδαστές μας.

kiki_small_80Kiriaki Papakonstantinou, MSc MCIL CL
Chartered Translator – Translator Trainer
Founder of metaphrasis

‘Make the most of your translation potential’

Copyright ©2024 | All Rights Reserved | Powered & Supported by GoMeta

Copyright © all rights reserved. Sorry, you cannot copy content of this page.

Log in with your credentials

Forgot your details?